I ett uppseendeväckande fall har hovrätten tillämpat principen om ansvarsgenombrott och ålagt styrelseledamöter att betala bolagets skulder om mer än 500.000 kronor. Nyberg var styrelseledamot i ett bolag som försattes i konkurs. Ekberg och Andersson ansåg att Nyberg hade ett skadeståndsansvar gentemot det konkursdrabbade bolaget. Grunden för bolagets skadeståndanspråk framgår inte av domen men hur som helst var konkursförvaltaren inte intresserad av att driva processen mot Nyberg. Ekberg och Andersson tyckte däremot att frågan om Nybergs skadeståndsansvar var värd att pröva och kom överens med konkursförvaltaren att köpa ut denna skadeståndsfordran på Nyberg. Ekberg och Andersson bildade Punctator AB, vars enda syfte var att förvära skadeståndsfordran och driver processen om skadeståndsansvar mot Nyberg. Inledningsvis satt Andersson i Punctators styrelse och ersattes såsmåningom av Ekberg.
Med skadeståndsfordran i bagaget åkte Punctator till Jönköping där bolaget stämde Nyberg för dennes påstådda styrelseansvar. Punctator förlorade dock rättsprocessen mot Nyberg vid Jönköpings tingsrätt. Punctator överklagade domen men förlorade även i hovrätten. Trots segern i målet hade Nyberg föga skäl att jubla eftersom hans rättegångskostnader uppgick till mer än en halv miljon kronor. Visserligen ålades Punctator att ersätta Nyberg för dennes rättegångskostnader, men även Punctator försattes i konkurs.
Affärsjurister vet att tingsrättens dom ofta signalerar halvleken i matchen och andra halvleken går ut på att driva in fordran med hjälp av Kronofogden. En vinnande dom kan tråkig nog omvandlas till en pyrrhusseger om motparten inte kan betala. Nyberg var på väg till samma öde som många parter råkar ut för, dvs att vinna i rätten men ändå förlora mycket pengar. Nyberg visade dock mod och kreativiteten och gick vidare med en process mot Ekberg och Andersson och ersättningen kan vara inom räckhåll.
Nyberg stämde nämligen Ekberg och Andersson och menade att de bör ansvara för Punctators betalning till Nyberg. Såväl tingsrätt som hovrätt har nu hållit med Nyberg om detta. Grundprincipen enligt svensk rätt är att ett aktiebolag och ingen annan svarar för aktiebolagets skulder. En aktieägare skall kunna utgå ifrån att satsade aktiekapital är allt som förloras vid bolagets konkurs. Styrelseledamöter skall inte heller oroa sig för ett betalningsansvar, bortsett från några lagstade scenario där styrelseansvar för bolagets skulder är aktuella. Här blev dock Ekberg och Andersson ansvariga för Punctators skulder, men inte på grund av någon av de lagstadgade fall av styrelseansvar utan pga en luddig princip som kallas för ansvarsgenombrott. Principen påminner om den amerikanska principen piercing the corporate veil som beskrivs i min bok Introduction to American Law (köp den nu!). Domstolen sade att ansvarsgenombrott här var påkallat eftersom Punctator var ett "klart exempel på ett illojalt missbruk" av aktieägarens frihet från personligt ansvar. Bolagets enda syfte var att driva denna rättsprocess och bolaget hade inte tillräcklig med pengar för att ersätta rättegångskostnader vid en eventuell förlust. Inte nog med det valde bolaget att processa vidare i hovrätten och därmed spädda på Nybergs kostnader. Återstår att se om Ekberg eller Andersson överklagar domen. Återstår också att se om Ekberg eller Andersson har resurser att ersätta Nyberg.
Jag gillar resultatet även om lagstiftaren kanske behöver hoppa in här. Ekberg och Andersson designade en välgenomtänkt strategi för att skaka loss pengar från Nyberg med begränsad riskexponering för sig själva. Ekberg var tidigare advokat och dessutom hade erfarenhet som konkursförvaltare. Han hade alltså koll på de verktyg som fanns i hans juridiska verktygslåda. Han hade även utformat Punctator så att det inte gick att reda ut vem som var aktieägaren (som annars bär ansvaret vid ansvarsgenombrott). Punctator ägdes nämligen av ett Gilbratarbolag som i sin tur ägdes av två andra Gilbratarbolag vilka i sin tur ägde varandra korsvis. Herr Ekberg visste minsann hur man bygger ett korthus! Stor applåd för domarna i målet som skipade rättvisa i detta fall, även om avgörandet inte stöds till punkt och pricka av lagboken. Ännu bättre skulle vara om vi får en lagändring så att företrädare för processande parter i större utsträckning bär ansvar för rättegångskostnader.
Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål T 3004-08, den 23 juni 2010
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar